Paper is flesh. Screen is metal.  — Alessandro Ludovico (2012)

De dualiteit (ofwel wederzijds exclusief of complementair) tussen papier en scherm kan worden samengevat in een cyberpunk-metafoor: papier is vlees, scherm is metaal. We hebben hier te maken met een overgangsmedium, met constant muterende hybride kenmerken. Papier en pixel vullen elkaar aan, ook al concurreren ze met elkaar. Ze hebben elkaar nodig om te overleven, hoewel ze allebei goede redenen kunnen hebben om zich superieur te voelen ten opzichte van de ander. Digitale media steunt op de lange ervaring van drukwerk op het gebied van opmaak en redactie. En drukwerk heeft veel te winnen bij de atomisering van inhoud door digitale media, met zijn eindeloze mogelijkheden tot indexeren en zoeken. Vlees en metaal zullen dus samensmelten als in een cyberpunk film, hopelijk resulterend in bruikbare nieuwe modellen voor het dragen en verspreiden van ongekende hoeveelheden informatie en cultuur. — Alessandro Ludovico (2012)


giftsciencearchive.net

Opdrachtgever: If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution. Website: ontwerp en webontwikkeling: Kommerz.

Artikel ›› Gift Science Archive


ifparadiseishalfasnice.com

Opdrachtgever: Stichting Christian Weissenfels. Website: ontwerp, redactie en webontwikkeling: Kommerz.

Artikel ›› If Paradise...


corpus-network.org

Opdrachtgever: Corpus – Bulegoa z/b, Contemporary Art Centre Vilnius, If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution, KW Institute for Contemporary Art, Playground Festival, Tate Modern. Website: ontwerp en webontwikkeling: Kommerz.

Artikel ›› Corpus


sjoerdlitjens.nl

Opdrachtgever: Sjoerd Litjens. Website: ontwerp, redactie en webontwikkeling: Kommerz.

Artikel ›› Sjoerd Litjens


rikkertpaauw.nl

Opdrachtgever: Rikkert Paauw. Website: ontwerp, redactie en webontwikkeling: Kommerz.

Artikel ›› Rikkert Paauw


Appendix.  — Alessandro Ludovico (2012)